Wednesday, February 23, 2011

PENGAMPU...

Assalamualaikum…

Hai semua rakan-rakan pembaca dan sahabat-sahabat follower yang disayangi.harap korang semua baik-baik. Hari ni aku nak bercerita merangkap berkongsi pengalaman serta pendapat aku tentang tajuk kat atas tu.
Korang pernah tak sebelum ni ke atau sekarang ni ke ada kawan-kawan yang suka mengampu? Eh tapi sebelum tu, aku nak terangkan maksud mengampu ni dulu. ok, menganpu ni lebih kurang macam memuji tak kira tempat, sokongan tak bertempat. Sebagai contoh bagi yang kurang jelas: “eh, comelnye die, cutenye die.. dan bla..bla..bla...” sedangkan kita Cuma biasa sama macam kawan-kawan yang lain jugak sebab pakaian seragam. Kenapa dia tak puji orang lain yang ada kat situ sedangkan semua kawan sekelas. Dan ada juga yang suka gelak atau ketawa dengan apa yang kita bualkan dan cakap macam ni… “eii… kelakar la awk ni… hehehehe… comelnye…” ni la lebih kurang contoh dan ayat-ayat yang selalu aku dengar dari mulut-mulut si pengampu ni. Korang pernah tak mengalami ni semua?
Senang je kita nak kenal siapa orang-orang yang suka mengampu ni. Kita tak payah susah-susah nak cari siapa pengampu ni sebab kalau korang nak tau, pengampu ni memang tabiat dia mencari, bukan dicari. Kita tak cari dia, tapi dia yang cari kita. Tapi kalau kawan-kawan kita cari kita tu jangan la kata dia tu pengampu jugak. Bukan semua orang kita boleh kategorikan sebagai pengampu.
Pengampu ni jugak kelakuan dia melebih-lebih padahal kebaikan dia tak ada la perpada sangat. Macam yang aku cakap tadi la, kebaikan tak bertempat, memuji tak kena pada waktu, puji benda yang sepatutnya tak perlu dipuji. Tak pernah Nampak kita wat salah sedangkan memang salah. Tak cuba untuk perbetulkan kita sebagai kawan.
Aku bukan nak kata aku ni seorang yang baik. Memang tak la kan. Mana ada orang yang sempurna dalam dunia ni kan. Cuma nak ingatkan je. Kepada semua, jangan jadi seorang pengampu sebab pengampu ni tak disukai siapa-siapa. Korang sendiri pun tak suka kan kalau ada orang datang mengampu kan korang tanpa dijemput. Mesti rimas kan. Macam tu jugak la orang lain. Jadi jangan la jadi pengampu. Korang tak dapat apa-apa pun kalau jadi pengampu ni. Korang perbodohkan diri sendiri ada la. Buat diri korang kene gelak je. Nanti korang sendiri jugak yang malu kan.
Aku cakap ni semua untuk kebaikan korang jugak. Kawan-kawan aku semua ni tak kira kenal atau tak, aku anggap korang semua kawan aku sebab korang sudi jengok blog aku ni. Jadi aku mesti la kongsi apa-apa sahaja dengan korang agar yang baik-baik semua korang boleh ambil, mana yang tak elok tu korang buang je. Tak kisah la. Aku Cuma nak bagi yang terbaik je pada semua.
Aku kongsi ni semua dangan korang sebab aku pernah alami situasi berdepan dengan pengampu dalam pergaulan seharian aku. Memang terus terang la aku cakap kan, rimas sangat-sangat. Tak tau nak jelaskan macam mana rasa dia. Rasa menyampah pun ada, rimas, benci pun ada, macam-macam rasa ada. Lagipun tak ada manfaat langsung ada kawan yang suka mengampu ni. Makin rugi ada la. Sebab setiap bait kata yang keluar dari bibir pengampu ni, bukan dari hati pun. Tapi diorang bercakap demi sesuatu kepentingan. Tak jujur, penipuan merata tempat. Nak ke kene tipu macam tu? Tentu tak nak kan, memang dia puji kita, tapi tu kat mulut je, kat hati tak ada siapa pun yang tahu melainkan dia dan yang Satu.
Jadi kawan-kawan ku sekalian, korang semua dah besar panjang dan dah boleh wat keputusan sendiri. Demi kebaikan, fikir la baik-baik, jangan jadi macam tu tau. Sebab orang tak suka. Bila orang tak suka, kita pun tak selesa kan. Kita berkawan ni mahukan keselesaan. Jadi bila tak selesa, semua jadi tak tentu hala kan. So masing-masing kene betulkan apa yang patut, kepada si pengampu tu berhenti la jadi macam tu, nak ke orang sekeliling benci kita? Tentu tak nak kan, bagi orang-orang yang dikelilingi pengampu ni, nasihat la dorang, jangan putuskan persahabatan pulak. Nasihat kat diorang baik-baik, cuba slow talk dengan diorang. Apa sebenarnya yang diorang nak? Kalau nak berkawan bukan itu care dia. Nak berkawan tak perlu jadi pengampu, orang akan berkawan dengan kita bila orang tu yakin dengan kita, bila orang tu percaya pada kita. Jadi cuba sebaik mungkin untuk jadi yang teerbaik bagi semua. Tapi bukan jadi pengampu.
Aku percaya kawan-kawan disini semua tak macam tu kan. Jadi enjoy your life k. good luck and all the best to all of you…
Sekian…[dontjugdeabookbyitscover]

jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Saturday, February 05, 2011

motorbike vs skuter vs ex5m

assalamualaikum...
motorbike


hari tu, mase dalam perjalanan balik dari shah alam, mase tu dah tengah malam dah. dalam pukul 12.30 kot. cam tu la. mase tu kat atas jalan pun dah kurang dah pengguna die, kerete pun dah kurang, tapi, biase la kan jalan k.l, lengang die cam seboknye jalan-jalan lain kan, so faham-faham je la k.




mase tu, ade la satu motor besar ni lalu tau sebelah kerete aku, smart gile motor tu, motor je la, tuan motor tu aku tak tau la hensem ke tak sebab die pakai helmet full face punye., motor tu warna hitam putih memang smart la. mule-mule motor tu tak de la laju sangat sebab aku sempat la nak usya part-part motor tu kan.... pastu tibe-tibe tuan motor tu kan, die pusing ke belakang, pastu terus die pecut wa cakap lu...




lepas tu kan, tau tak ape yang aku nampak? hehe....
aku nampak ade satu skuter ni ha kat belakang motorbike tu... bukan men laju lagi skuter tu pecut, gile la... beeterbangan habis baju si penunggang dkuter tu.. hahaha... nak pecah perut den... tapi pakaian orang yang nek skuter tu kan, same je cam yang nek motorbike tu, aku ase dorang tu geng la... saje nak test kot sape lagi hebat kan... tapi agak-agak la kan, motor korang tu jauh berbeza, fungsi pun ade yang tak same, memang la same-same motor kedue duenye, sumer orang tau tu kan... so hehe... pikir la sendiri....


skuter
skuter nak dibandingkan dengan motorbike, huh memang tak la kan. hehe.... kuasenye memang jauh berbeza. kalau la skuter tu leh cakap la kan, mau je die cakap tuan die tu kurang cerdik, tak reti ke nak fikir, sakit die dibuatnye. mane leh skuter nak lumbe ngan motorbike, mau putus 2 skuter tu kalau wat race kan.. hehe...
tak beragak betul kan...
tak cukup dengan tu, kelakuan si penunggang skuter ni pun same cam yang nek motorbike tadi, pusing pandang belakang pastu cube memecut motor masing2 dengan kelajuan yang maximum mungkin. tapi kalau skuter, faham-faham je lakan kelajuan die takat mane je kan... 

nak tau kenapa? sebab.....

ex5
sebab....
ade ex5 menyusul kat belakang diorang... geng diorang gak agaknye sebab baju sejenis je, kaler je lain-lain... 
tapi kan... yang nek motor ex5 nie, die pakai helmet tembikai... tau kan helmet tembikai tu cam ne? ala yang sekerat je tu... ala yang selaku orang cina pakai tu... ha.... yang tu la... btol la tu... ha btol dah tu.... 
tapi kan motor ex5 nie leh tahan gak la kalau nak wat race kan sebab aku selalu gak la tengok kan kat jalan-jalan yang dekat dengan tempat aku tu, dak-dak kat citu race gune ex5 je... tu pon motor mak bapak agaknye kan... haishhhh.... pe la nak jadi ngan dak-dak zaman sekarang nie... hmmmm....

tapi kan, cube korang pikir, elok ke race ni kalau tak kene pade tempat die? jalan raye yang sumer orang gune tu, korang g wat track race korang, pe jadah nye? kalau korang je yang de kat jalan tu, boleh la dikatekan tak pe kan, but,... tak jugak, sebab jalan raye yang orang ramai gune ni, ne penah tak de orang gune kan, kecuali time tido je, tu pun de gak orang gune, yang keje-keje lewat-lewat malam tu, cam pemandu lori ke ape ke, bahaye gak kan, diorang bahaye, korang yang race pun mengundang bahaye gak pade orang lain. tambah-tambah yang race nie, korang ngan motor je pun, blelanggar ngan lori, jadi lempeng korang.. berkocai ha....

nak ke korang jadi cam tu? 

ala,,, korang bukan nak pikir pon tu sume kan,,, yang penting korang seronok kan race tu... mati kene langgar sebab race pun seronok gak kan??? baru la jiwe race kan... hmmmm... macam-macam la... so masing-masing dah besar panjang, dah ade akal yang waras leh pikir sumenye.... terpulang la k...

wassalam....




jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Assalamualaikum...

Semua info atau entry kat sini if u ollz nak copy its ok.
u can, but must ada credit to me. Copy je ke blog korang as korang punye entry, then put credit to this blog as a link.
Orang kata orang berbudi kita berbahasa. Thats all

terima kasih