Monday, November 21, 2011

tip berpakaian mengikut bentuk badan

SEGI EMPAT BUJUR

perempuan yang mempunyai garis pinggang yang kecil ataupun tiada langsung. bergantung kepada berat badan ataupun ketinggian masing-masing, keseimbangan badan mampu diraih dengan menggunakan pakaian berlapik bahu, pemakaian vest, jaket ataupun fabrik lembut bagi pakaian bahagian atas.


BERLIAN

bentuk ini dikategorikan untuk perempuan yang mempunyai perut atau pinggul yang agak besar daripada bahagian dada. bagi menampakkan bentuk badan seakan-akan kurus, perlu mengenakan aksesori leher yang labuh, pakaian bercorak sederhana, warna gelap ataupun gaun tanpa pinggang dan vest terbuka.


BUJUR TELUR

mereka yang mempunyai bentuk badan ini perlu memilih pakaian yang mempunyai garis leher V, corak garis menegak, corak sederhana daripada motif geometri ataupun warna asli daripada gelap hingga sederhana. sebagai tambahan mereka boleh mengenakan kasut bertumit sederhana tinggi, skirt yang labuh di bawah paras lutut ataupun aksesori yang berwarna-warni bagi mengalih perhatian.


JAM PASIR

bentuk ini diandaikan sebagai bentuk badan sempurna. wanita yang mempunyai bentuk badan seperti ini memiliki ukuran dada dan pinggul yang agak sama. sementara ukuran pinggangnya lebih kurang dua puluh lima sentimeter lebih kecil daripada dada ataupun pinggulnya. mereka yang mempunyai bentuk badan seperti itu sesuai dengan apa sahaja pakaian. membeli belah cukup mudah untuk mereka.


SEGI TIGA TERBALIK

bentuk badan seperti ini juga yang kedua diimpikan oleh wanita. bahagian atas badan lebih besar daripada bahagian bawah. bagi menyeimbangkan bentuk badan itu, mereka perlu memilih skirt bergaris A, teksture yang garang, corak bergaris mendatar serta seluar labuh. bagi meminimum kan bahagian atas badan. pilih blaus berkolar luar, corak bergaris menegak dan tekstur fabrik halus.


SEGI TIGA (BUAH PIR)

bentuk badan biasa yang dimiliki oleh wanita. bahagian pinggul lebih besar daripada dada. wanita seperti itu perlu mengenakan pakaian yang mempunyai pelapik bahu, ia adalah aksesori penting mereka. selain itu warna gelap termasuk hitam adalah sesuai untuk bahagian bawah seperti skirt atau seluar.



jangan lupa follow blog nurul k ^___^

perkara yang patut dilakukan bila berhadapan dengan situasi yang memalukan diri sendiri

saya mahu kongsikan sedikit tips disini bagi dijadikan rujukan dan peringatan kepada diri sendiri apabila berhadapan dengan perkara yang memalukan diri sendiri (macam2). apa yang patut dilakukan ialah:

(1) berlagak seperti tiada apa2 yang berlaku. 
     :: antara waktu sesuai apabila kita melepaskan angin secara tidak sengajatanpa dikesan sesiapa pun ::

(2) minta maaf dengan muka penuh keyakinan apabila perlu. berlagak seperti kita berani dan tidak berasa malu mengakui salah kita.
     :: bila orang tahu kita yang melepaskan angin dan kita tak dapat nak elak lagi, jadi, hadapi saja kenyataan tu dengan muka selamba ::

(3) bila terlalu malu, tidak sanggup berpura-pura seperti tak ada apa-apa berlaku, pilihan lain yang kita ada ialah sila berpura-pura pengsan ataupun dalam kesakitan bagi menukar reaksi orang dari mahu ketawa kepada cemas dan mahu membantu.
     :: bagi insiden seperti terjatuh di khalayak ramai ::

(4) senyum atau cuba ketawa seperti tidka kisha dengan kejadian yang memalukan itu.
     :: dalam hati Tuhan saja yang tau ::

(5) teruskan hidup. percayalah orang lain ada banyak lagi perkara penting dalam hidup selain terus mengingat ataupun memikirkan insiden yang memalukan kita 


inilah 5 perkara yang saya sematkan dalam hati supaya saya lebih bersedia menghadapi saat melalukan. semoga saya akan makin cekap apabila berhadapan dengan situasi yang buat saya mahu sembunyi di dalam selimut walaupun hakikatnya ia tidak mudah untuk dilakukan.


jangan lupa follow blog nurul k ^___^

1001 tentang jerawat yang menyakitkan hati!


jerawat ni terjadi bila kelenjar minyak mengeluarkan terlampau banyak minyak dan sebum di kulit terutamanya pada muka, dada dan belakang iaitu kawasan yan banyak bulu roma.

liang minyak yang tersumbat akan minjadi bintik putih apabila ia terjadi di bawah kulit ataupun bintik hitam apabila di lapisan luar kulit. kulit akan menjadi kemerahan apabila radang terbentuk di sekeliling liang tu. lebih esar kawasan radang, lebih mudah terbentuk nanah dan meninggalkan parut jerawat kalau tiada rawatan atau ubat yang sesuai. untuk menghilangkan parut jerawat adalah paling sukar.

PUNCA PERTUMBUHAN JERAWAT.



  • faktor hormon terutama bagi perempuan yang berumur lingkungan umur subur.
  • faktor keturunan, ahli keluarga memang banyak jerawat.
  • penggunaan pil perancang.
  • kosmetik
  • pakaian yang ketat.
  • sebab stress dan gangguan emosi.
  • terdedah pada asap dan bahan kimia.

ada jerawat yang akan hilang dengan sendirinya kalau kulit sentiasa bersih dan sihat. tapi ada juga yang makin teruk dan kronik.


CARA HILANGKAN @ KURANGKAN JERAWAT.

  • basuh kulit setiap hari tapi jangan terlalu kesap dan kasar.
  • guna pencuci muka yang lembut dan air yang banyak..
  • elakkan mensaunakan muka.
  • jaga pemakanan. setiap orang ada alahan mereka masing-masing dan tak sama macam orang lain, jadi elakkan makan makanan yang korang alahan tu.
  • dapatkan rehat yang cukup.
  • pakai pakaian yang longgar. dan kain yang meresap peluh.
  • elakkan pakai minyak rambut. sAerum tak pe.
  • guna makeup berasaskan air.
  • basuh mekap sebelum tidur.
  • jangan guna terlalu banyak pelembab kulit.
  • elakkan cahaya ultra ungu matahari.
  • jangan picit jerawat.
MUKA SIHAT TANPA JERAWAT!

jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Assalamualaikum...

Semua info atau entry kat sini if u ollz nak copy its ok.
u can, but must ada credit to me. Copy je ke blog korang as korang punye entry, then put credit to this blog as a link.
Orang kata orang berbudi kita berbahasa. Thats all

terima kasih