Saturday, April 30, 2011

join club... like lg... but x sokong....??? pe citer??? faham x??

assalamualaikum...




hari ni aku nak kongsi sikit la dengan korang sumer yang sudi bace ape yang aku membebel dan merepek kat cini ni kan.




baru-baru ni aku ade join 1 club ni tau, club nie best la bagi aku kan, but don't know la 4 org len kan..
aku tgk potensi club ni not bad la coz ramai gak yang join club ni n x kurang jugak ramainye yang like club nie kan...




post-post club ni pon amat bermanfaat la, macam-macam ilmu pengetahuan yang boleh dapat kat cinie. person yang manage club ni pun rajin sangat kaji-kaji bende-bende yang other person ever think it that way... logik la. dan huraian die pon kite boleh accept la.




club ni lebih pada club 4 bela nasib umat islam atas tindakan insan-insan agame lain yang tak tau nak hormat agama lain, padahal kita orang islam ni tak pernah pon nak hina or keji agame dorang. kite pun tau gak perasaan dorang kalau agama diorang kene hina. but dorang tetap nak keji n hina agama kita yang Agung ni. tak tau la ape masalah diorang yang agama lain nie.




satu bende yang menarik pandangan aku adalah ade la sorang manusia nie, aku malas la nak bagi tau name die, sebab korang tak kenal kot sebab aku sendiri tak kenal die, aku tau die wujud pon sebab kitorang sama-sama join club ni n same-same like club ni.




tapi kan, yang peliknye tentang mamat ni kan, die nie, aku tengok every pictures yang ade kat blog nie die like, but tibe tang komen bukan men lagi die bangkang pendapat or keputusan ujikaji yang manager club nie wat. lantak die la ape pun keputusan die, die yang buat research tu. tu hak die la die nak kate ape pon, dah kire bek dah die rajin nak wat kajian pasal tu sume, kalau nak harapkan orang lain, xde nye rajin nak wat bende-bende cam tu. die dah dikire bek dah sanggup pikul tangguingjawab untuk mendedahkan ape yang terselindung selama ni yang kite sume tak tau.




die berani bongkarkan agenda-agenda yahudi untuk jatuhkan agama islam sikit demi sikit...
ade gak yang tak puas hati.. tak faham betul, aku tengok profile dak yang membangkang tu tengok background religious die islam. malay plak tu but tak sokong rakan seagama. pelik. siap kate manager bolg tu bodoh lagi sebab postkan bende-bende mengarut.




bagi aku kan, aku pun tak leh la nak salahkan die 100 peratus, sebab hidayah dari Allah ni datang tak same pada setiap makhluknya. jika yang dikehendakiNya sahaja yang dapat. bukan dalam sekaligus tu Allah turunkan hidayah untuk sume makhluk Allah.




tapi if tak suke dengan ape yang manager tu wat, i think die x sepatotnye like pic tu if die x suke kan, die leh join, tu xde masalah langsung, sebab die leh amek info len kat citu, but 1 je sepatutnye die xyah la cakap bad thing kat citu kan. sebab bukan sahaje jatuhkan semangat manager tu but jatuhkan jugak maruah die sendiri sebab orang ramai can read that statement yang die tulis tu. so orang akan judge die la kan,...




sepatotnye die pk dulu bek buruk ape yang die buat tu kan.




so... 2 all my friends.... n 4 my self also.... pasni kalau kite nak wat something tu kan kite kne la pk dulu akibah dan musibah yang bakal kite tempuh... pandangan orang kat diri kite atas ape yang kite wat.




so baru la orang x akan anggap kite ni sorang yang BODOH SOMBONG...




wassalamualaikum....
jangan lupa follow blog nurul k ^___^

jangan merokok



jangan merokok...
sayang. i x suke la u isap rokok. u ni, macam la i x bagi u makan nasi, yang u gatai nak isap rokok jugak tu kenapa? u ni, membazir je tau u isap rokok tu. ape yang u dapat bile u isap rokok? cube u bagitau i ape yang u dapat. i sedih la dengan u. u ni x faham ke kesedihan i nie? u x nampak ker?

u ni memang bute mate hati la u. u tak perasan ke? bile u isap rokok, semua orang pandang u x puas ati je tau. hah? ape? u kate xde? u ni memang la... hati u tu hati batu ke concrete? ape? x kisah? u ni boleh cool lagi ker? memang la u nie... i rase mak u memang lahirkan u dalam peti ais la... sebab tu u tak de perasaan kan. ape punye manusia la u nie. 

jap. bek u dengar i nak cakap nie... eh x... maksud i, u kene bace ape yang i tulis nie. u... merokok ni kan u, buat mulut u bau longkang tau tak u. hah? u kate xde bau? what the fuu u kate xde. memang la sebab bau u dengan bau u sebijik sebuntat same bau macam longkang tau tu yang u x prasan tu bau u yang busssssuk tu.... sumpah i cakap... u selesa ker? dah la mulut busuk... duk sebatu pun dah berbau tau. 

bukan setakat tu jr u.... gigi u dah la kunig... siap ade hita-hitam lagi. eiiiuuuwwwww... u tak malu ker? owh ptut la... baru i prasan, kalau u senyum or gelak, mesti u caver semacam jer... selama nie i ingat u cover macho, uper2 nye u cover gigi kuning u yer... hahahaha.. padan muke u, sapa suh u isap rokok... amek kau...

jantung u mesti dah rosak kn... u. u x pernah belajar ker? sumer orang tau yang rokok ni rosakkan paru2 kite. bukan setakat u sorg jer yang kene. orang sekeliling u pun kene tempias sekali tau x... u ni... dah la u tempah tiket untuk u mati awal. pastu tiket yang u tempah tu dah la ke nerake. hah ape die? u solat penuh? memang la u solat penuh, tapi yang u gi isapa rokok kat tempat awm tu wtpe? u dah tempah tiket untuk orang sekeliling u selaki tau untuk diorang mati awk dari u... u ni boleh dikire pembunuh bertopengkan alim ulama tau... u fikir la sendri... orang sekitar perokok berisiko mati dulu kerana kesan die lagi dasyat tau... 


ni ha kandungan dalam rokok
 u tengok la sendiri kandungan rokok yang u isap tiap2 ari yang berkotak-kotak tu... kalau dah dalam sebatang dah macam nie, yang u isap berbatang-batang tu macam mane la pulak kan... bile u nak insap nie? u tengok tu. bahan bakar untuk roket pon de dalam rokok tu.bukan tu je, karbon kat exhaust kete pon ade u, bahan cat la, gas untuk kumbahan pun ade, acid tu la acid ni la,pencuci toilet la, x ckup tu je, racun serangge la. bahan pelarut industri lg, bahan yang orang gune untuk buat lilin pun ade dalam rokok u,bateri la... ni ha cecaie yang dalam lighter tu pun ade u... u tak serm ke? tak ngeri ker? ape punye orang la u nie... tuhan mestidah tarik nikmt u kan... tu yang bende ni u rase sedap tu.  insap la cpt u... x sanggup i.


eh same macam u la ni
u... ni la kaum kerabat u kan... xyah nak bohong i la k. i kenal la orang2 macam u nie. eh jap... same l cam muke u... memang seiras... 
em u nie kan. i berkias pon u tak faham ker? i cume nak cakap yang bile u isap rokok, u xde beze la dengan menatang nie. xde beze la antare u dengan die nie. same je... tapi die xpe la sebab die cume dianugerahkan otak sahaje oleh Allah, tp xde akal. u tu yang ade otak dan jugak akal tu pun same je cm die nie. so ape u nak kate?  nak marah? marah la... ade i kesah? i cakap nie semua sebab i sayang u tau... kite kan saudare semanusia. tapi kalau dah u sendiri nak jadi saudare se binatang dengan menatang nie, i tek leh halang u. terpulang la kat u, u dah besar panjang... u pikir la sendiri. but u... i nak ingatkn u dengan i bende....


innalillah
u... nti kn ni la u kan jadi. memang la semua orang akan mati, tapi u punye mati lagi tragis u tau. dah la mati sebagai pembunuh yang tak dihukum kat dunie,... tunggu je la hukuman ngeri kat akhirat tu... padan muke u... idah nasihat dah u... selebih nye u pertinbangkan la sendiri gune akal waras u tu... u tanye kenapa u mati sebagai pembunuh? ish u nie,,, bengap ke ape? u isap rokok, orang lain terhidu asap rokok u tu akan dapat habuan penyakit jugak tau... ha dah boleh fikir dah? hahahah babai u....


jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Sunday, April 03, 2011

ORANG TAK SUKA BILA

bila selalu sangat bercerita pasal kekasih sama ada lelaki mahupun perempuan. korang tak percaya? cuba korang ingat balik setiap kali korang bercerita pasal kekasih hati korang tu, apa riaksi kawan-kawan korang? diorang excited tak nak dengar?








excited? yeke? mana korang tahu diorang excited? ok bagi korang lebih faham lagi atau lebih jelas lagi. korang mesti sentiasa bercerita dengan kawan-kawan korang kan. tentang berbagai-bagai topik kan. so cuba korang bandingkan respond dari kawan korang tu tentang topik yang korang selalu bualkan dengan topik balak-balak or awek-awek korang tu. adakah sama reaksi diorang diantara topik-topik tu.




mesti tak kan. tambah lagi kalau apa yang korang cerita pasal kekasih korang tu pasal kelebihan dia ke atau pun kebahagiaan korang dengan pasangan korang tu ke. sebab, orang lain akan rasa menyampah. kalau setakat sekali dua je korang bercerita, orang dengar lagi, berminat juga lah nak dengar. but kalau dah sepanjang masa, pantang ada masa, korang asyik bukak je cerita pasal pasangan korang tu, orang lain akan naik muak tau.




apa yang aku cakap ni benda betul sebab, kita nampak je orang tu macam berminat, tapi perasan atau tak, ianya cuma dibuat-buat. tu korang akan perasan kalau korang peka dengan kawan korang tu waktu bersembang pasal perkara lain dengan perkara tu. lain respond dari diorang.




kalau apa yang korang cerita tu kelakar bagi korang, kalau orang dah naik menyampah, diorang cuma sengih je, paling kuat pun, akan gelak sepatah dua. betul tak apa yang aku cakap?  yang akan gelak terbahak-bahak cuma korang sendiri je. kawan korang tu tak akan ikut terbahak-bahak.








lagipun, yang beria-ia nak cerita kat orang tu kenapa? sebab korang cuma bercinta, bukan bernikah pun, tak ada ijab kabul lagi, jadi, belum tentu ianya kekal. cuba korang bayangkan, korang beria-ia cerita itu ini kat kawan-kawan waktu bahagia. tup-tup tba masa dan ketika yang belum pasti, hubungan terputus di tengah jalan. apa korang rasa kawan-kawan korang cakap? apa yang bermain di benak mereka? dapat bayangkan?




semua akan tersengih je dalam hati atas apa yang terjadi. mungkin akan ada jugak yang akan berkata sedemikian "dulu beria, setia la, x nampak yang lain la, macam pasangan paling bahagia la, paling tak buat salah la, paling hormat antara sau sama lain la.. last-last terkubur jugak.". apa korang rasa? malu tak? kawan-kawan tak akan zahirkan pada korang, tapi diorang akan bercerita sesama diorang tanpa korang.




lagipun kan, benda belum pasti, jika Allah nak ia setakat tu cuma, ia tetap akan terjadi, so, tak perlu la nak over-over sangat. kebahagiaan yang Allah bagi, jika korang buat orang lain rasa tak selesa, Allah akan tarik balik nikmat tu jika Dia berkehendak.




jadi, tak payah la nak beria-ia sangat dengan hubungan setakat bercinta tu, korang muda lagi, masih jauh perjalanan hidup ni. masih ramai manusia yang akan korang jumpa. dan satu lagi, setiap apa yang korang inginkan tak semua akan korang dapat. boleh fahamkan?




jangan jadikan korang sebagai bahan ketawa orang lain di masa akan datang. memang bangga waktu sekarang, akan datang tak siapa yang tahu. lagipun, manusia ni lumrah dia tak suka dengar tentang perkara sebegitu. seperti korang jugak, kalau ada kawan korang yang sentiasa bercerita tentang kisah dia an pasangan dia, korang jugak akan rasa menyampah kan? tipu la kalau tak. walau mulut kata tak, hati tetap kata ye. tak mustahilkan.




jadi, bila kita tak suka, jangan buat perkara yang sama pada orang lain. rasanya kalau tak cerita lagi baik. sebab if apa-apa yang terjadi masa akan datang, korang takkan rasa tebal muka pada kawan-kawan yang menjadi tempat korang bercerita sebelum ni.




dan jangan sesekali merasakan diri korang yang paling baik dari orang lain. semua dilahirkan tak sempurna. apa pun, cuba menerima kritikan dari yang lain. kita ni semua manusia biasa yang tak lepas dari kesalahan. jadi jangan anggap orang lain tu sentiasa salah dan kita betul.




dan jangan bangga dengan apa yang korang buat sedangkan apa yang korang buat tu korang sendiri tahu tak betul. contoh nya, bangga bila melawan cakap ibu bapa atau bangga bila dating dengan kekasih berpegangan tangan dan cium sana sini. tau kan perkara macam tu tak baik kan. so jangan la nak bangga tak bertempat. sepatutnya korang malu untuk membuka pekung sebegitu.




jadi, fikir baik-baik, apa yang patut ubah, korang ubah, apa yang patut ambik pengajaran, ambik la. apa yang korang rasa tak betul, jauhkan. elakkan. untuk kebaikan diri sendiri dan juga orang lain. untuk menjaga air muka dan maruah korang juga. untuk elak orang lain buat dosa kerana korang mencetuskan permasalahan atau kontroversi.




masing-masing dah matang kan, dah boleh fikir jauh dah. semoga dapat buat yang terbaik untuk diri dan orang lain....
jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Assalamualaikum...

Semua info atau entry kat sini if u ollz nak copy its ok.
u can, but must ada credit to me. Copy je ke blog korang as korang punye entry, then put credit to this blog as a link.
Orang kata orang berbudi kita berbahasa. Thats all

terima kasih