Monday, May 23, 2011

LoGhAt KeLaNtAn Vs BaHaSa MeLaYu BaKu

bahasa kelantan vs bahasa melayu 

buleh = boleh
kupik = kedekut
make = makan
gapo = apa
sayo = saya
ghoyak = beritahu
blago = berlanggar
mokte = rambutan
takdok gapo = tiada apa-apa
toksae = taknak
wak lolok = tipu
supik ngokghak/glenya = beg plastik


am, an, ang...

jangan = jange
lengan = lenge 
ayam = aye
garam = gaghe
geran = gere
pisang = pise
pasang = pase
yang = hok
bukan = buke
binatang = nate
lubang = lube
abang = abe


a, o, e..

buka = buko
muka = muko
mana = mano
baka = bako
bunga = bungo
siapa = sapo
sapu = nyapuh
tidur = tido
reda = seghek
seterika = stadeko
arwah = muloh


bahasa kelantan     =     bahasa melayu

ruput make kkambing = rumput dimakan oleh kambing
tok ppaka = tak berguna
make kketeng = makan di kantin
kkecek = cakap
baju ddale = baju di dalam (tuck in)


bunga bahasa = maksud

yak = opocot
deh? = ok?
gak = habis tu
pah? = jadi?
ho = ya lah
dok = bukan
lamoke = nanti


kata penguat = maksud

manis lleting = manis sangat
masing ppeghak = masin sangat
pahit llepe = pahit sangat
mase pughik = masam sangat
tawa eber = tawar
putih ssuih = putih sangat
hite llege = hitam legam
biru kketu = sangat biru
kuning nnehe = sangat kuning
kenye bbonyah = terlalu kenyang
comel llote = sangat cantik
gemuk ddebok = montel
busuk bhanga = sangat busuk
hapok kohong = sangat hapak
nnakok apah = sangat takut
ceghoh bbole = sangat cerah
jatoh clabok = jatuh sangat teruk
kuca hanya = sangat bercelaru
srabok perok = bercelaru


istilah yang selalu jadi salah faham

selalu = terus  @ wak selalu = buat terus
rajin = pernah  @ rajin gi = pernah pergi
buje = bujang  @ oghe buje = belum berumah tangga
kote = kering  @ nyo kote = kelapa kering
patat = dasar  @ patat kholi = dasar kuali
sia = sembuh  @ luko sia doh = luka dah sembuh


kak nih la dulu deh.. nati sambong lagi deh.... baco molek...bele-bele senyum sokmo


jangan lupa follow blog nurul k ^___^

JaDi KaYa TaNpA kElUlUsAn TiNgGi? Lu PiKiR lA sEnDiRi

korang penah nampak tak iklan macam ni kat mana-mana?



adakah anda:

-kesempitan wang?
-kerja tidak menentu?
-gaji kecil?
-kos hidup meningkat?
-tiada masa membuat kerja sambilan?

mahukah anda jadi kaya dengan duit tambahan yang mungkin melebihi gaji anda 5 kali ganda sebulan?

ini adalah peluang anda menjan kewangan tanpa perlu:

-berjumpa sesiapa
-bekerja dengan sesiapa
-membuat kerja-kerja sukar


atau pon ini?



pernah? banyak kan...

ni la jerat-jerat manusia tak bertanggung jawab pada kita yang lemah ni. 

betul... diorang pancing kita dengan macam-macam melibatkan duit....

saya bukan cakap kosong, tapi kawan saya dah ada yang merana kerana percaya dengan iklan-iklan ni semua.


ingat benda ni semua boleh dipercayai ke? 
mana ada kesenangan datang bergolek kat kita...
tanpa usaha mana ada orang hidup senang.
bussines ape tak perlukan product dan producer? ce habaq mai kat den...


ni plak melibatkan facebook tempat kita melapak tiap-tiap hari. bersepah-sepah. ade je tag yang masuk.
tak larat nak buang dah. ada je lagi.

jangan la percaya ni semua. kalau nak selamat. saya cakap sebab tak nak korang semua jadi macam kawan saya yang dah terkena dengan iklan-iklan ni semua.. cayo la cakap den ni ha... 


jom sama-sama basmi jenayah ni. agar semua selamat...
bagi yang tak percaya, suka hati la... 

tak apalah carilah kekayaan, biarlah saya cari kebahagian, hidup ini tak lama...manfaatlah kehidupan yang ada.





jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Thursday, May 19, 2011

JaSaMoO dIkENaNg

terima kasih banyak-banyak kepada yang sudi komen di entry blog nurul.
nurul sangat menghargainya...
sebab entry-entry nurul tak ada yang komen...
bila ada tu jadi tersangat la seronok...

hehe...
mesti la seronok sebab ada orang yang sudi baa blog nurul...
terima kasih kawan-kawan yang komen tu ye...
satu penghargaan bagi nurul bila ada komen entry-entry nurul...
terima kasih ye...
fiuuuuuuuuuu.....pomMMM!!!!
ha.. tu dia bunga api untuk korang...
hehe...


terima kasih....
nurul happy la....
terima kasih buat nurul happy... 
dengan perhatian yang diberikan...
hehe...

blogger lain mesti tak heran pon kan...
sebab diorang memang sentiasa dapat respond dari reader diorang...
bagi nurul...
nurul tersangat la hargai...
hehehe...

komen la lagi...
mungkin banyak yang nurul perlu perbiki blog ni...
cuma tak tahu apa...
sila beri tunjuk ajar...
nurul baru lagi dalam berblog ni...

...(*v*)...


jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Tuesday, May 03, 2011

My BlOg My RuLeS lA...

kalau u tak suke pun, ade i kesah ke?? ade ke? tak de maknenye.
i buat blog ni untuk diri i, kepuasan diri i. bukan untuk kepuasan diri u.
suke hati i la, i nak buat ape pun dengan blog i. u nak sebok-sebok nak kritik ape pasal?
blog i macam ni ade ganggu gugat blog u ke??
tak ade kan.
so please jangan jadi busy body boleh? i tak pernah kritik blog u tau.
setiap hari i jengok blog u, i tak ade pon terlintas nak kritik blog u.




kecewe i dengan care u tulis entry u yang 1 tu.
i rase bukan i sorg je yang kecewe dengan u, mesti ramai lagi yang bace akan kecewe.
ape tak nye, u buat entry u tu macam la blog u adalah blog yang tebek sangat.
macam la blog u tu best sangat.
kosong je. bosan tau.




koleksi lagu!!!

u kalau i nak letak autoplay music ke, itu ikut suke i la. blog i kan.
u tak suke u blah la. i tak pernah pakse u bace blog i pon.
suruh ape tah lagi. my blog my rule la. u sebok nape? ade u rugi ke kalau blog i cam ni?
u dengki ke?
tak payah la u nak dengki dengan blog i, blog i ni tak ramai follower macam blog u.
so u tak payah la risau ok. follower u dah beribu dah.
blog i ni tak kan dapat follower seramai u. i tak harap pun semua tu.
i buka blog i pon untuk i membebel kat situ. bukan dengan harapan nak kutip follower pon.


mase sentiasa bergerak tinggalkan kite


lagi satu, kalau i nak letak jam dinding ke, jam tangan ke, jam loceng ke, menare jam ke. 
suke hati i la. tu hak i. 
u tak nak letak tu u punye pasal la. ade i peduli?
u i letak jam ni ade sebab tertentu.u pae tau? tau nak komen orang je.
cube la u fikir lua kotak sikit. kite ni hidup untuk kesejahteraan semua. bukan hidup sengsorang. jadi kene l buat terbaik untuk orang sekeliling. nak senang sendiri u pegi dok hutan la. kat situ tak de sape pun yang u perlu jage hati.
jam di blog i ni, i letak supaya klsu sape-sape yang datang jengok blog i, die tak leka sangat. buatnye mase die jengok tu dah masuk waktu solat, die bleh tengok jam tu same ade dah lewat ke awal lagi. supaye die tak leka. rtak lupe tanggung jawab die yang satu tu. 
senang jugak untuk die tak payah nak angkat-angkat tangan nak tengok jam. alang-alang dah bace. jeling sebelah ade jam. senang kan. i tak nak susahkan kawan-kawan i.
u je yang tak fikir matang. tau nak hentam orang je.
lain kali u fikir jauh sikit ek, jangan bataskan pemikiran u kat bawah tempurung tu je ok.
tak rugi pon.

jadual waktu solat
i letak jadual ni pun, bukan sebab nak bagi nlog tu nampak cantik. tapi i ade sebab i tersendiri.
i tak nak kawan-kawan i tinggal solat. so i letak la jadual ni.
sekurang-kurangnya diorang boleh tengok waktu-waktu solat dan boleh menorong diorang bersolat.
kite ni, kalau nak senang kemudian hari, jangan fikir diri sendiri. 
semua orang nak masuk syurga. 
so same-same la tolong sesame kita untuk kumpul pahala.
takkan nak masuk syurga sorang-sorang kot.
takkan nak lepas diri sendiri je kot.
tamaknye. tamak-tamak tak masuk syurga la derrrrr....
masuk syurga same-same...
u nak masuk neraka u masuk la sorang-sorang... i dengan kawan-kawan i nak masuk syurga...

2011
ha kalender ni pun i letak sebab i nak semua ingat yang usia kite semua ni makin bertambah, bukan makin berkurang. usia makin bertambah, tapi tempoh hidup kite makin berkurang.
berganjaknye 1 hari, jangka hayat kita juga berkurang 1 hari. 
u tak boleh fikir lagi ke kebaikan tentang semua ni?
kite ni makin hari makin tue. 
mane ade orang makin hari makin mude. ingat ni dalam dunia magika ke? minum jamu boleh mude bertahun-tahun... sorry la derrrr... tak der nye semua tu...
so kena la fikir matang. 
cube rangsang minda u untuk fikir sesuatu perkara secara positif.
baru orang respect u.
kalender ni boleh ingatkan kite yang tarikh kematian kite makin menghampiri kite.
ok?

cuaca dunia... hahahaha


i kalau boleh nak jugak letak laporan cuaca ni kat blog i. cume i tak jumpe je lagi widget bende ni. 
kuarang cari kot.
nak tau kenapa i nak letak? ape? semak? bia la semak, yang penting bawak kebaikan pade semua.
nak tau kenapa? sebab melalui laporan cuaca ni, setiap pembaca blog i akan tahu keadaan dunia kita ni. cuaca sekarang tak menentu.
jap hujan jap panas, ribut la taufan la, anjir la. kilat la. 
tak menentu. 
jadi, pembaca yang lain boleh berhati-hati dan boleh muhasabah dan muhasarawak diri masing-masing supaya tak lupa pada yang 1 kat atas sane. 
seronok-seronok jugak. tapi tanggung jawab jangan lupe. 
kalau Allah nak turunkan musibah tu, bile-bile mase je boleh. jika Dia berkehendak.
kite je yang kene berhati-hati sebab bencana dah semakin kerap berlaku hanye sebab segelintir yang lupe daratan, semua tanggung risiko kematian. 
so renung-renungkan lah ok u....

kedudukan kita dimana?


ni pon i masih tak jumpe lagi. harap-harap ade la widget bende ni.
i nak letak kat blog i.
i nak semua kawan-kawan i sedar yang diri kite ni kecik je. dunia ni pun kecik je.
so supaya diorang tak lupe diri macam u. hahahaaha
bia semua tahu kedudukan kita, 
tak perlu nak bangga dengan kesenangan seciput yang kita ade.
semuanya hak Dia. sekali Dia nak tarik. lesap habis semua.
kita i dah la manusia di akhir zaman, dunia pun dah nak kiamat. sekali Dia lipat dunia ni, hancur berkecai, 
setakat kita ni berderai lunyai la..
so cuba fikir dalam-dalam ok.....
dan jangan fikir diri u tu paling best ok...
kita ni bukan sepanjang masa akan disanjung. ade ketika kita akan jatuh juga kalau kita lupa diri dan bongkak.
lain kali, nak buat ape-ape, fikir dulu baik buruk die ok...
untuk kesejahteraan semua.
bukan diri sendiri je 
ok u...

i penat la membebel.... u la....
saje je wat i panas hati bace blog u tadi...
dah la... malas nak layan u...

jangan lupa follow blog nurul k ^___^

KaLaU pAkWe NaK sExS.... tInGgAlKaN sAjE

seperti orang lain, saya juga melalui zaman remaja yang banyak pengalaman manis dan jugak menyeronokkan. 

namun kepada pasangan yang sedang dilamun cinta, janganlah hanyut dalam keseronokan sehingga snggup buat diri merana. 

tak dapat dinafikan, bila bercinta ni ada di kalangan mereka yang sanggup menyerahkan segalanya termasuklah maruah diri kepada pasangan.

nasihat saya, terutama kepada gadis-gadis remaja semua, kalau nak tunjukkan kasih sayang tu, banyak caranya dan bukan dengan menyerahkan maruah diri anda kepada pasangan. kalau nak tunjukkan atau pun nak buktikan pada pakwe anda, bukan dengan melakukan hubungan sexs, kalau betul-betul sayang, anda tidak akn snggup untuk menyentuh antar satu sama lain sebab tak nak orang yang disayangi mendapat dosa. betul x?

saya akui, ada sesetengah gadis yng tergoda dengan ajakan sexs luar nikah atas alasan taknak pakwe meninggalkan mereka. bila situasi ini, elakkan terlanjur dan tinggalkan sahaja pakwe tu sebab dah terang lagi bersuluh dah yang pakwe korang yang disayangi tu tak boleh pakai punye orang. tinggalkan je pakwe korang yang hanya tahu mengambil kesempatan tu. tak rugi pon. percaya la. 

so fikir-fikirkannya ok....

jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Monday, May 02, 2011

aKo0 k1d@L ke???

ok. ni adalah info yang aku berjaya cari. orang yang kidal ni, lebih banyak menggunakan tangan kirinya berbanding tangan kanannya. untuk melakukan segala pekerjaan, mereka cenderung untuk menggunakan tangan kiri berbanding tangan kanan.(tapi kalau yang guna untuk basuh buang air tu aku tak pasti la pulak)

kidal

tapi dari segi menulis, wikipedia menyatakan bahawa menulis tidak dapat digunakan untuk menentukan seseorang itu kidal atau tak. kerana sebahagian orang yang kidal menggunakan tangan kanannya untuk menulis sementara untuk hal-hal yang lai mereka menggunakan tangan kirinya.(bagi kes aku pula, aku menulis dengan tangan kiri, tetapi dalam hal-hal yang lain pulak aku akan menggunakan tangan kanan seperti memasak, menggunakan mouse, sikat rambut. menaip pun tangan kanan aku lagi cekap berbaning dengan tangan kiri. semua perbuatan lain-lain pun aku lebih cenderung menggunakan tangan kanan kecuali menulis dan semasa di toilet.... takkan nak guna tangan kanan jugak kan. )

aku ke kidal?


ada kawan aku pula menulis dia tangan kanan, tapi yang lain-lain dia lebih kepada tangan kiri. contohnya aku selalu perhatian kalau kami makan jajan ke kuaci ke. keropok ke, dia lebih cenderung guna tangan kiri dia. pelikkan. jadi, diantara dua situasi ni, siapa yang lebih dikategorikan sebagai kidal, aku tau dia?

DoMiN@n 0tAk K@nAn

orang menjadi kidal sebab dominasi dai otak sebelah kanan dia. namun sebahagian besar orang lebih dominan kerja otak kirinya sehingga gerakannya lebih banyak menggunakan gahagian kanan.

perbezaan kiri dan kanan otak manusia

buat masa sekarang ni, penyebab bagi kecenderungan kidal ni masih belum dapat dikenalpasti. kerana ada yang menyatakan bahawa gejala ini dipengaruhi oleh nasab keturunan, tetapi ramai juga yang bersepakat bahawa ianya disebabkan oleh kebiasaan sesetengah individu tertentu.

o0tUnGnY@ 0r@nG kIdAl

1. boleh memproses berbagai ransangan lebih cepat.

2. lebih cepat merespond


3. boleh bersembang sambil melakukan kerja lain.


4. kebolehan mengolah bahasa pada kedua-dua belah otak.


5. lebih kondusif dalam mengolah informasi.


6. hubungan antara otak kiri dan kanan lebih baik.


7. mental lebih baik bila berusia kelak.

KeKuRaNgAn OrAnG kIdAl

1. sukar untuk menulis di dalam buku tebal lebih-lebih lagi untuk muka surat di bahagian kiri.


2. sukar untuk gun peralatan tangan kanan seperti memanah dan kerusi bermeja.

KeLeBiHaN oRaNg KiDaL

1. mudah menulis tulisan jawi.


2. lebih kreatif.


3. mudah menggunakan kamera SLR.


4. semasa zaman peperangan dahulu kala, individu antara pasukan akan saling memegang tangan kanan mereka untuk menyatakan mereka tidak bersenjata. hanya individu yang kidal sahaja yang dapat mengambil kesempatan untuk memegang senjata menggunakan tangan kirinya.


5. kelebihan dalam seni, teknologi maklumat, musik dan hiburan, dan sukan.

kebijaksanaan orang kidal


*bagi isu makan pula, selogik akal kita, semua orang makan guna tangan kanan, orang kidal pun makan menggunakan tangan kanan mereka kecuali apabila menggunakan sudu. sebab itu la orang kidal ini akan selalu ditegur apabila menggunakan sudu. jadi untuk orang-orang kidal ni. makan la guna tangan je sebab ikut sunnah Rasul...

"wahai ank, bacalah nama Allah dan makan lah dengan tangan kananmu, dan makanlah seterusnya dengan tangan kananmu juga."
(hadith riwayat Bukhori dan Muslim)

wassalam.....







jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Sunday, May 01, 2011

perempuan wangi, lelaki busuk

hahahaha.... betul la kan korang....












lelaki lebih berbau dari perempuan. ape die? tak percaya? ha kalau korang tak percaya kenyataan aku ni, cube korang buat experiment sendiri. ha korang pergi bersukan, lepas tu korang hidu. bau badan siape lagi busuk. lelaki ataupun perempuan...




tentu la perempuan. sebab lelaki ni kurang sikit jaga pasal segi bau badan n diorang tak berapa ambil kisah sangat. sebab diorang cume pakai deodorant dan minyak rambut serta minyak wangi je sikit.




berbanding dengan perempuan lebih banyak, minyak wangi, hair conditioner, face lotion, body lotion, foot lotion, bak kate mr tok la kan. aku baru balik dari menjelajah blog beliau. hahahahaha




lelaki ni perfume pakai sikit, tapi rokok isap jugak, tak nak bagi bau busuk cam ne kan. dah memang akan bau busuk la... pastu mule la kate perempuan ni over ber dressing la... padahal die sendiri yang salah, tak nak mengaku, nak sorok kelemahan diri sendiri la kate kan... biase la lelaki kan ego je lebih... dah terang tang-tang die busuk.




hahahaha... kepada para lelaki... harap jangan berapi yer bace entry aku kali nie... hahahahaha
nak sedap kan hati jer... ade wakil korang kate kitorang perempuan ni over...
jangan lupa follow blog nurul k ^___^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Assalamualaikum...

Semua info atau entry kat sini if u ollz nak copy its ok.
u can, but must ada credit to me. Copy je ke blog korang as korang punye entry, then put credit to this blog as a link.
Orang kata orang berbudi kita berbahasa. Thats all

terima kasih