Thursday, February 23, 2012

Perempuan Atau Lelaki Yang Lemah Sebenarnya?


UJAR LELAKI WANITA ITU LEMAH...
ujar wanita mereka adalah lembut...
antara lemah dan lembut, besar perbezaan...
namun ada yang tidak rela mengakuinya...
telah ditakdirkan, kerana lembut wanita...
tidak suka pertengkaran, kecuali jika terpaksa...
lalu wanita pun diam...
diam seolah-olah menerima...
dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan...
dalam diam, wanita terus terusan bekerja...
di pejabat sebagai kerani, di rumah sebagai suri...
dari sebelum tergores garis putih disubuh hari...
hingga jarum jam tegak bertindih jari...

LELAKI YANG MENGAKU KUAT, SEKELIP MATA SARAPAN TERHIDANG...
apabila pulang dari kerja, di sofa longlai terlentang...
isteri dikatakan lemah, bergelut didapur memasak...
suami yang mengaku gagah, bersantai dihadapan tv tidak bergerak...
selesai memasak wanita menguruskan anak-anak...
menyapu sampah, mengemas rumah yang berselerak...
lelaki keletihan kerana memandu dijalan yang sesak...
beristirehat menonton tv sambil tergeletak...

dalam diam wanita dianggap lemah, terus berlumba-lumba dengan masa...
memandikan anak, melipat pakaian, dan membasuh baju...
kaki tangan semua digerakkan dengan laju...
menyiram pohon-pohon bungan yang makin layu...
sebelum solat maghrib untuk sujud, menyembah yang SATU...
makanan dihidang selepas solat...
selesai kerja rumah, anak-anak diajar mengaji...
sedangkan suami tersandar semula seperti tadi...
sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji...

dalam diam, semua kerja rumah segera diselesaikan...
lelaki terpelajar sekelip mata, ingin menghapuskan diskriminasi...
lantang membela nasib wanita...
memberi kesedaran supaya segera bangkit...
meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adat tradisi...

hukum agama telah terpapar...
tugas isteri mengemas rumah menjaga anak...
membasuh pakaian, menyediakan makanan...
jika isteri tidak terdaya melakukannya...
seorang pembantu wajar disediakan...
lelaki yang hanyut dalam keasyikan...
tidak mampu menerima perubahan...
rela bertahan bagaimana jua...
asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati...

dalam diam...
wanita yang sering dianggap lemah...
meneruskan hidup dengan segala kekuatan...

kekayaan yang paling kaya adalah akal...
kemiskinan yang paling besar adalah jahil...
keburukan yang paling bodoh adalah sesat...

tak perlu mencari teman secantik balqis...
jika diri tak seindah sulaiman...
mengapa mengharap teman setampan yusuf...
jika kasih tak setulus zulaikha...
tak perlu diri menjadi seteguh ibrahim...
jika tak sekuat syaroh...
mengapa didamba teman hidup seistimewa khadijah...
jika diri tak sesempurna Rasulullah...

tak guna ada mata kalau tak dapat melihat...
tak guna ada hati kalau tak dapat menilai...

jangan lupa follow blog nurul k ^___^

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Assalamualaikum...

Semua info atau entry kat sini if u ollz nak copy its ok.
u can, but must ada credit to me. Copy je ke blog korang as korang punye entry, then put credit to this blog as a link.
Orang kata orang berbudi kita berbahasa. Thats all

terima kasih